fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

OSPOD a postupy

Kayia

Mam takovy problem kdysi jsem uzivala drogy nyni jsem matkou rocni dcery a po porodu byli me dceri i me odebrany vzorky na testovani pro zjisteni drog v tele -uvedla jsem pri prijmu ze jsem drogy kdysi uzivala. Testy vysli negativne takze mi dite normalne z porodnice dali. Nyni jsem jiz 10mesice s dcerou sama s otcem jsme nyni ve stadiu kdy jsem podala navrh o svereni do pece to ho vytocilo a nechal me opet Ospodem testovat opet s negativnim vysledkem. Dnes mi po 14h prisel udelat ospod prepadovku doma zrovna jsem s dcerou spala byla u me i znama se synem ktera rovnez odpocivala venku prselo tak jsem nechtela at v takovem pocasi cestuje . Pracovnice klepala asi dele necekala jsem ji byla jsem v soku ale po probuzeni jsem ji otevrela i kdyz v detskem pokoji byli hracky rozhazene nahledla i do lednice atd a opet me poslala zitra na testy je tohle vubec normalni a musim s ditetem rano v desti do oblasti kde jsou fetaci a cigani kde se krade a podrobovat se opet testovani ? Ja si nepreji aby ma dcera vubec takove misto navstivila nemam hlidani a uz me snad dvakrat testovali ....soudem to narizene nemam. Otec se mel podrobit i dostavit na testovani ani jednou tak neucinil a prijde mi jako by ta pracovnice byla na jeho strane je moc sympaticky ale ma v rejstriku podminku za uzivani drog za volantem opakovane . Nicmene napsala jsem priteli ze zitra jdu na testy zda by rano pohlidal na 2h malou protoze ji odmitam brat sebou na takovy proces jenze co kdyz rano schvalne nedojde at to nestihnu...co se stane kdyz je na testy nedostavim a proc tam takhle musim i presto ,ze jsen se jiz nekolikrat dobrovolne podrobila je to tak ponizujici ....psychicky jsem uz na dne protoze pocit krivdy, a nespravedlnosti je neunosny uz pritom on nema svatozar a ja mu problemy nedelam .

Odpověděl: Anna Novotná

 

Dobrý den, Kayio,

 

děkujeme za Váš dotaz.

 

Úplně chápu, že situace, kterou popisujete, je pro Vás velmi nepříjemná.

 

OSPOD Vám nemůže nařídit podrobení se testům na přítomnost návykových látek, nemá pro to oporu v zákoně. Jelikož, jak se domnívám, jde také pouze o testy orientační (z moči), nikoli laboratorní, nelze jejich výsledek použít jako argument u soudu - právě například při jednání o úpravě styku. Pravděpodobně Vám ale jde o to, mít s pracovníky OSPOD dobrý vztah, obzvlášť pokud je plánováno soudní jednání a jejich postoj u soudu bude klíčový. V takové situaci, se jejich požadavky na provedení testu špatně odmítají, to je jasné.

 

Nejvhodnější by bylo doptat se přímo pracovnice OSPOD -  z jakého důvodu takto postupuje a co je cílem jejích kroků. Otevřeně bych mluvila o Vašich obavách, o tom, že nemáte hlídání pro dceru a nepřejete si, aby se těchto procedur účastnila. OSPOD by měl vždy jednat v zájmu dítěte.

 

Pokud byste měla obavy z toho mluvit s pracovnicí sama, zkusila bych se obrátit například na nejbližší Kontaktní centrum (k nalezení zde: https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/), kde bude k dispozici i sociální pracovník a mohl by Vás k jednání doprovodit. Pokud by Vám Vaše pracovnice ODPOD nebyla schopna odpovědět nebo by Vás její odpověď neuspokojila, můžete se obrátit na její nadřízenou, vedoucí oddělení. 

 

Kdybyste náhodou byla z Prahy nebo měla Prahu blízko, velice doporučuji obrátit se na paní Ilonu Preslovou z Centra komplexní péče o dítě a rodinu SANANIM. Paní Preslová již řadu let poskytuje podporu rodičům se zkušeností s užíváním drog a je velmi schopná v komunikaci s OSPOD.

 

Centrum komplexní péče

pevná linka: +420 220 80 31 30

mobil: +420 702 036 237

email: pece.dite@sananim.cz

http://www.sananim.cz/o-nas-1/centrum-komplexni-pece-o-dite-a-rodinu-ckp.html

 

Případně se můžete obrátit na Právní poradnu A.N.O. Jde o poradnu, která se zaměřuje na právní problémy spojené s užíváním návykových látek. Služby poradny jsou pro Vás zdarma.

Určitě jsou schopni Vám poradit, co OSPOD může a co je již mimo jejich pravomoc.

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

Tel.: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

 

Web: http://www.asociace.org/pravni-poradna/

 

Webová poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Přeji vše dobré a za Drogovou poradnu zdravím,

Andula Novotná

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko