fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Šetření OSPOD testovani

Tabedeja

Dobry den zajima me zda může sociální pracovnice na místě kontrolou v domacnosti provést test na přítomnost návykových látek po té co uz jednou spíš proběhl a tím ze budou nadale probíhat kontroly , i nečekané, a oka se bude jednat o úpravě styku. Děkuji

Odpověděl: Anna Novotná

 

Dobrý den, Tabedejo,

 

díky za Váš dotaz. Situace, kterou popisujete, je poměrně složitá a nepříjemná. OSPOD Vám nemůže nařídit podrobení se testům na přítomnost návykových látek, nemá pro to oporu v zákoně. Jelikož jde také pouze o testy orientační, nikoli laboratorní, nelze jejich výsledek použít jako argument u soudu - právě například při jednání o úpravě styku. Pravděpodobně Vám ale jde o to, mít s pracovníky OSPOD dobrý vztah, obzvlášť pokud je plánováno soudní jednání a jejich postoj u soudu bude klíčový. V takové situaci, se jejich požadavky na provedení testu špatně odmítají. 

 

Pokud máte s užíváním návykových látek zkušenosti a obáváte se dalšího postupu OSPOD, doporučila bych Vám obrátit se na nejbližší Kontaktní centrum a situaci s nimi řešit. Mohou Vám pomoci v hledání cesty k abstinenci, ale i poskytnout podporu při komunikaci a spolupráci s pracovníky OSPOD.

 

Nejbližší Kontaktní centrum naleznete například díky Mapě pomoci: https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/.

 

Pokud byste potřebovala právní pomoc, můžete se obrátit na Právní poradnu A.N.O. Jde o poradnu, která se zaměřuje na problémy spojené s užíváním návykových látek. Služby poradny jsou pro Vás zdarma.

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

Tel.: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

 

Web: http://www.asociace.org/pravni-poradna/

 

Webová poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Přeji vše dobré a za Drogovou poradnu zdravím,

Andula Novotná

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko