fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pomoc rodičům agresivního feťáka

Žaneta

Dobrý den, kde se nejlépe poradit a kde hledat pomoc v situaci, kdy (vs závislý) agresivní 37 letý syn s dlouhodobou dg maniodepresivní psychóza (dle mě již prapůvodně vyvolanou drogami - cca 15 let zpět) ohrožuje své rodiče, sprostě a hrubě jim nadává, vyžaduje peníze a vyhrožuje násilím jak na nich, tak na sobě. Nikdy nepracoval, má invalidní důchod, rodiče ho nechávají bydlet v jejich původním bytě a vše financují. Již několikrát mu řekli, ať už za nimi nejezdí a nenavštěvuje je. Nakonec ho vždy někdo doveze (o řp dávno přišel) a rodiče mu nakonec (teď už víceméně ze strachu peníze a jídlo dají). Je to nepříjemné, rodiče se bojí, zvlášť když hlídají vnoučata sestry. Mají hlavně obavy, aby někomu z rodiny neublížil.
Po rozhovoru s jeho psychiatrem, jež rodičům dg sdělit nemůže, ho nelze ani zbavit svépravnosti, dokud NĚCO neprovede :-(.
Jak se nejlépe ochránit???
Děkuji!

Odpověděl: Amrit Sen

Žaneto, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Těžko dávat doporučení přes další osobu, snad mi rozumíte, nejlepší by bylo, kdyby nám napsali rodiče dotyčného. Předesílám, že zbavení svéprávnosti je velmi závažný úkon a rozhodnout o něm může po pečlivém zvážení jen soud.

 

To neznamená, že se rodina nemůže chránit, naopak. Proto doporučuji obrátit se na bezplatnou specializovanou Právní poradnu A.N.O., která je projektem bezplatné právní pomoci, určeným uživatelům/bývalým uživatelům návykových látek (alkoholu a/nebo nelegálních drog) a gamblerům, rodinným příslušníkům či profesionálům poskytujícím adiktologickou péči.

 

Poradna poskytuje právní pomoc ve všech odvětvích práva, zejména v oblasti práva trestního, občanského, rodinného, pracovního a zdravotnického. V rámci služeb nabízí nejen právní konzultace, pro pražské klienty i případnou obhajobu v trestním řízení, či zastupování před civilním soudem.

 

Právní poradenství poskytuje formou osobních, telefonických, nebo e-mailových konzultací také prostřednictvím webové poradny a písemně:

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

Tel.: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

Web: http://www.asociace.org/pravni-poradna/

          http://poradna.asociace.org/

Webová poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

O tom, jak s dotyčným komunikovat, a jak se lze pokusit podpořit jeho motivaci k pozitivním změnám, kontaktu s odborníky adiktologických služeb a případné léčbě, se mohou rodinní příslučníci po telefonickém objednání osobně poradit například zde, není nad osobní pohovor:


Centrum U Větrníku
Oblastní charita Jihlava
Kontaktní centrum
U Větrníku 17
586 01 Jihlava
Telefon: 736 523 675
Web: https://jihlava.charita.cz/co-delame-nase-sluzby/vypis-sluzeb/k-centrum/

 

Ambulance pro léčbu závislostí 
AT ambulance Dům Zdraví
Vrchlického 57
586 01 Jihlava
Telefon: +420 567 574 555
Mobil: +420 605 717 470
MUDr. Juraj Tkáč
Web: http://www.at-ambulance.cz

 

AT ambulance
Psychiatrická nemocnice Jihlava
Brněnská 54
586 04 Jihlava
Telefon: +420 567 552 313
prim. MUDr. Jana Bartesová
Web: http://www.plj.cz

 

Stačí takto?

 

Přeji Vám, rodině i synovi vše dobré,

Amrit Sen.

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko