fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Nedobrovolna aplikace

Stuba

Dobry den,

Chci se zeptat, zda mohu nejak zjistit, ze mi partner bez meho vedomi aplikoval injekcne drogu (pravdepodobne ve spanku)?

Dalsi muj dotaz se tyka inhalace drog. Jake ucinky ma na cloveka koureni pervitinu versus koureni heroinu/ opia (morfium)?

Predem dekuji za odpoved

Odpověděl: Amrit Sen

Stubo, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Chápu Vaše obavy a znepokojení, nepíšete však, z čeho pramení. Napište prosím více, budeme moudřejší.

 

Máte možnost se otestovat. Pokud si v lékárně koupíte multitest, to znamená nejlépe test z moči na co nejvíce typů drog a otestujete se včas, v případě, že sama drogy neužíváte, měla byste do 5 minut vědět, na jak se věci mají. Ceny takového testu se pohybují cca v rozmezí 200 - 500 korun.

 

Jestli Vás někdo bez Vašeho vědomí, nebo proti Vaší vůli intoxikuje, ohrožuje Vás na zdraví i životě a dopouští se protiprávního jednání s trestním postihem až na několik let nepodmíněně.

 

K rozdílům, mezi účinky psychostimulantu pervitinu a opia, které kromě opiátu morfinu, obasahuje také opioid kodein a další alkaloidy. Ve výsledku není zásadní, zda jsou aplikovány ijekčně, inhalací, nebo požity ústně, včetně jídla a pití:

http://www.drogovaporadna.cz/stimulacni-drogy.html
http://www.drogovaporadna.cz/stimulacni-drogy/pervitin.html
http://www.drogovaporadna.cz/opiaty.html
http://www.drogovaporadna.cz/opiaty/opium.html

 

Co znamená, otestovat se včas:

 

Přítomnost drog se většinou, v závislosti na druhu testu, ale zejména na frekvenci užívání, množství a kvalitě drogy, také na metabolismu každého testovaného, detekuje zhruba v těchto časových úsecích:

 

Marihuana (THC)

- detekce z moči 1 - 30 dní, výjimečně déle, v závislosti na intenzitě předchozího užívání, při občasném užívání se testy negativizují cca do 14 dní

- detekce z krve do 14 dní, při občasném užívání se testy negativizují cca do 10 dní

 

Pervitin

- detekce z moči 3 - 21 dní, v závislosti na intenzitě předchozího užívání, při občasném užívání se testy negativizují cca do týdne

- detekce z krve 1 - 3 dny

 

Extáze

- detekce z moči max. 14 dní, při občasném užívání se testy negativizují cca do týdne

- detekce z krve 1 - 3 dny

 

Kokain

- detekce z moči do 12 - 24 h, detekce z krve do 24 h, v závislosti na intenzitě předchozího užívání

 

Heroin a další opiáty

- detekce z moči 2 - 3 dny, detekce z krve 1 - 2 dny, v závislosti na intenzitě předchozího užívání. Některé opioidy, např. Methadon, mohou být detekovány až 6 dní od užití.

 

Benzodiazepiny

- detekce záleží na vylučovacím poločasu - u krátce působících lze látku detekovat z moči po několika dnech, u dlouhodobě působícího Diazepamu až 3 týdny, vzácně déle.

 

Doba, po kterou lze výše uvedené drogy zjistit ze slin a potu, je obdobná, jako u testů ze vzorku krve.  

 

Doporučuji Vám nezůstávat ve svých obavách a nejistotách sama, svěřit se s tím, co prožíváte někomu dalšímu, například z okruhu rodiny a přátel mimo komunitu uživatelů drog. Zároveň si popovídat s odborníky, kteří Vám v případě zájmu poskytnou bezplatnou a anonymní podporu. Když napíšete ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám potřebné kontakty obratem pošleme.

 

Jak podle oblasti a typu zařízení můžete kontakty na adiktologické ambulance, AT poradny, kontaktní centra, terénní a další programy, které poskytují bezplatné i anonymní služby uživatelům/bývalým uživatelům návykových látek, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

 

Pokud byste měla zájem o informace k právním aspektům zkušenosti, můžete se obrátit na Právní poradnu A.N.O., která je projektem bezplatné právní pomoci, určeným uživatelům/bývalým uživatelům návykových látek (alkoholu a/nebo nelegálních drog) a gamblerům, rodinným příslušníkům či profesionálům poskytujícím adiktologickou péči. Právní poradenství poskytuje formou osobních, telefonických, nebo e-mailových konzultací, také prostřednictvím webové poradny a písemně:

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

Tel.: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

Web: http://www.asociace.org/pravni-poradna/

          http://poradna.asociace.org/

Webová poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Budeme rádi, když se ozvete a dáte vědět, jak Vám je, jak se situace vyvíjí, a jestli Vám byla odpověď užitečná.

 

Přeji Vám vše dobré, buďte na sebe opatrná,

Amrit Sen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko