fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pollicie

Barka

Dobrej chci se zeptat když by u mě policajti našli pervitin a měla bych u sebe dítě..?co by se stalo? Nebo můžou mi dát jen tak bez důvodu test na drogy?A kdyby byl pozitivní a měla bych u sebe dítě? Můžou mi ho hned odebrat. Dekuji

Odpověděl: Anna Novotná

 

Dobrý den, Barko,

 

Váš dotaz se objevil v poradně dvakrát, proto odpověď kopíruji i zde:

 

Dobrý den, Barko,

 

děkujeme za Váš dotaz. Bohužel Vám nejsem schopna poskytnout jednoznačnou odpověď. Pokud by u někoho Policie našla pervitin, záleží na množství, které u sebe má. Zda jde o malé množství pro vlastní potřebu nebo o větší množství drogy. V prvním případě jde o přestupek, ve druhém již o trestný čin. Jaký by byl přesný postup Policie ve vztahu k přítomnému dítěti pouze odhaduji: s velkou pravděpodobností by byl v obou případech kontaktován OSPOD, tedy Orgán sociálně právní ochrany dítěte. Ten by prověřil prostředí, ve kterém dítě vyrůstá a vyhodnotil, zda jde o prostředí pro dítě bezpečné. To znamená, že by navštívil domácnost, zjišťoval např. ve školských zařízeních, zda je vše v pořádku, zda dítě dochází k pediatrovi apod. Může zjišťovat i sociální situaci rodičů, zda pracují, mají stálý příjem apod. Další postup záleží na tom, jak situaci vyhodnotí. Pokud by se zjistilo, že některý z rodičů je uživatelem drog, OSPOD může rodiči nařídit spolupráci s protidrogovým zařízením a dohlížet nad výchovou dítěte. Pokud by byl uživatel obviněn z trestného činu a byl například umístěn do vazební věznice, hledaly by se varianty náhradní péče o dítě - zda může péči převzít někdo z rodiny, pěstouni apod.

 

K Vaší druhé otázce. Domnívám se, že Policie nemá potřebu někoho bez důvodu testovat na přítomnost návykových látek - pokud tedy například neřídí pod vlivem. Dovedu si představit situaci, kdy by byl nějaký rodič v přítomnosti dítěte v takovém stavu, který by vzbuzoval podezření (ležel by například pod vlivem v parku). Pak je možné, že by někdo z okolí mohl zavolat Policii a ta OSPOD. Dítě by v takovém případě bylo zřejmě umístěno na přechodnou dobu do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc nebo k příbuzným a OSPOD by zase řešil prostředí, ve kterém dítě vyrůstá.

 

Každopádně situace, které zmiňujte, znamenají mnoho komplikací, a to jak pro rodiče, tak pro dítě samotné.

A určitě nelze nikomu doporučit užívat pervitin a pečovat o dítě. Je zde mnoho rizik, které péči o dítě ohrožují - drogy mění naši pozornost, schopnost rychle a dobře reagovat, soustředit se, mohou způsobit zdravotní komplikace a také jsou finančně dost nákladné.

 

Pokud řešíte problém, který zmiňujete a potřebovala byste Vy nebo někdo blízký právní podporu, můžete se obrátit na Právní poradnu A.N.O. Ta se zaměřuje na právní problematiku spojenou s nelegálními drogami.

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95

Praha 3 - Žižkov

 

Tel : 222 582 932, 736 760 701 (pouze pracovní dny)

 

Email : ppano@asociace.org

 

 

Více zde: www.asociace.org

 

 

Webová poradna: http://www.asociace.org/pravni-poradna-webova-poradna.php

 

 

Nebo pokud víte o nějakém rodiči, který užívá návykové látky a třeba přemýšlí o tom, že by svou situaci rád změnil, můžete ho odkázat na Centrum komplexní péče SANANIM. Centrum vede Ilona Preslová, která již řadu let poskytuje podporu rodičům se zkušeností s užíváním návykových látek.

 

Centrum komplexní péče

pevná linka: +420 220 80 31 30

mobil: +420 702 036 237

email: pece.dite@sananim.cz


http://www.sananim.cz/o-nas-1/centrum-komplexni-pece-o-dite-a-rodinu-ckp.html

 

Snad je to takto dostačující, pokud ne, klidně znovu napište, budu se snažit Vám poskytnout potřebné informace.

 

Za Drogovou poradnu Vás zdraví

Andula Novotná

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko