fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Kratiom a testy na drogy při řízení motorových vozidel

Rafek

Dobrý den,

zajímalo by mě zda při řízení pod vlivem kratomu mohu přijít o řidičský průkaz.

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím Vás.

Bylo by sice zvláštní, kdyby běžné policejní testy reagovaly, jak zmiňujete v poznámce, na účinné látky, obsažené v listech tropického stromu kratom (mitragyna speciosa), ale vyloučené to není.


Kratom a účinné látky, zhruba 30 alkaloidů s nejrůznější škálou účinků, které obsahuje, sice u nás zatím nelegální nejsou, ale jejich zákaz je na spadnutí.

 

V každém případě, pokud by orientační test zareagoval, musel byste absolvovat laboratorní test, který by látky s velkou pravděpodobností identifikoval. Záleží ale na dalších okolnostech, jako je množství a kvalita drogy, také na tom, jestli šlo o jedorázové užití, nebo jestli byla droga užívána častěji. Další důležitou okolností je doba od posledního užití. Čím se prodlužuje, tím se pravděpodobnost detekce snižuje.

 

Že kratom zatím není na seznamu zakázaných látek neznamená, že byste se, například v případě nehody, musel vyhnout trestní odpovědnosti, ani že jde o bezpečnou, nebo neškodnou drogu, viz odkazy níže. 

 

Znalci vždy, pokud jde o podezření ze spáchání protiprávního jednání pod vlivem návykové látky, řeší, nakolik byly v danou dobu chování, jednání, reakce a schopnost koncentrace dotyčného, užitou látkou ovlivněny. Samozřejmě k jeho případnému neprospěchu.

 

Pokud máte zájem o relevantní právní odpovědi na zmíněnou problematiku, doporučuji obrátit se na specializovanou, bezplatnou právní poradnu A.N.O., která se zabývá právním poradenstvím v oblasti práva trestního, občanského, rodinného, pracovního i v dalších oblastech v souvislosti s problematikou užívání nelegálních drog a závislostního chování. Poskytuje poradenství a odborné konzultace týkající se právní pomoci v otázkách adiktologické problematiky uživatelům a bývalým uživatelům drog, kteří se dostali do konfliktu se zákony nebo řeší jiné právní problémy, které jim vznikly v souvislosti s užíváním drog, bývalým uživatelům alkoholu v léčbě a po léčbě a osobám s nelátkovou závislostí. Také zaměstnancům zařízení poskytujících služby uživatelům drog, ostatním profesionálům a odborné veřejnosti, experimentující mládeži a příbuzným uživatelů drog a experimentující mládeže:

 

Právní poradna A.N.O.
Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov


Telefon: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701


E-mail: ppano@asociace.org


Web: http://poradna.asociace.org/


Webová právní poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Připojuji užitečné odkazy k rostlině kratom, včetně informací o rizikách užívání jejích produktů:

http://www.magazin-legalizace.cz/cs/articles/detail/648-kratom-radeji-ne

http://www.magazin-legalizace.cz/cs/articles/detail/614-kratom-nenapadna-euforie

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kratom

http://www.vinaturae.cz/herbar/mitragyna-speciosa-kratom.html

 

Ještě ke skryté poznámce, čistě teoreticky, je také možné, že test, který jste zkoušeli, ragoval falešně, což se někdy stává, nebo reagoval skutečně na látku ze zmíněné skupiny drog, užité ještě před Vaším "kratomovým" experimentem.

 

Stačí takto? Přeji Vám vše dobré, buďte na sebe opatrný.

 

Amrit Sen.

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko