fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

zamestnani a testy na drogy

petra

dobry den, mam dotaz. mam dojem ze mi chteji v praci udelat test na drogy. maji pravo me vyhodit kdyz bude pozitivni? uzivam pervitin ale jen ve svem volnu, nikoliv v praci. ale v moci stopy po pervitinu zustanou i tri dny,mozna i vic. mohu se nejak branit?

Odpověděl: Vilma Šilarová

Dobrý den,

 

zákaz užívání drog a alkoholu na pracovišti definuje přímo zákoník práce, takže Vás v případě pozitivity zaměstnavatel vyhodit rozhodně může. Neměl by tak ale učinit na základě výsledku orientačního testu (ten neodliší, zda jste aktuálně pod vlivem, či se jedná o metabolity dané látky; zároveň může i z různých důvodů vykázat falešnou pozitivitu), ale je třeba provést konfirmaci v laboratoři. Pokud by se ve Vašem případě jednalo již o metabolity, tak byste se teoreticky bránit mohla (přesněji by Vám odpověděli kolegové z Právní poradny A.N.O., která se na právní aspekty užívání drog specializuje), nicméně se obávám, že by Vám samotný fakt, že pervitin užíváte, na popularitě u zaměstnavatele nepřidal... Lepší by tedy pro Vás bylo, kdybyste užívání pervitinu omezila či ideálně úplně vynechala a riziku pracovního průšvihu se tak vyhnula. 

 

Vilma Šilarová

 

Právní pordna A.N.O. (služby jsou poskytovány zdarma)

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

tel.: 222 582 932
mobil: 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko