fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

závislost na tramalu

jirka

Dobrý den sem závislý na tramalu a chtěl bych vědět jak překnat abstinenci děkuji

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás Jirko,

moc informací o sobě a o svém užívání nepíšete. Netuším, zda Tramal užíváte předepisovaný lékařem nebo zda si jej obstaráváte z jiných zdrojů. Ve výsledku v tom sice není rozdílu. Pokud by Vám lék předepisoval lékař, je nejvhodnější to řešit právě s ním.

 

Ať je už Tramal předepisován na předpis nebo není, jde o to, že některé léky vyvolávají návyk a Tramal mezi ně také patří, což už jste na sobě zřejmě pocítil. Pokud dotyčná osoba lék konzumuje nadále, dostává se do stále větší závislosti, tolerance stoupá a riskuje poškození organismu. Když přestane, nastává také problém. Příznaky, pro které byl lék nasazen, se vrátí a pokud je organismu již ve fyzickém návyku, může se dostavit abstinenční syndrom. Při odnětí přichází psychické i fyzické utrpení (v některých případech skoro totožné jako, když se vysadí Heroin, což vyžaduje pobyt na detoxifikační jednotce). Nelze předpokládat s ohledem na minimální informace o Vás a bez osobního kontaktu, jak na tom objektivně jste. Opravdu je třeba, abyste vše konzultoval osobně s lékařem. To bohužel nelze vyřešit touto formou přes internet. Nejlépe uděláte, když navštívíte lékaře (zdali ho máte), o všem podrobněji pohovoříte, společně se dohodnete co dál. Může Vám lék vysadit postupně, aby Váš organismus nebyl vystavěn zbytečným komplikacím. Rozhodně bych nedoporučovala si lék vysazovat samostatně. Pod lékařským dohledem bude celý tento proces pro Vás snesitelnější a jistě i bezpečnější.

 

Zdali jste si lék obstarával jinou formou a v tuto chvíli nemáte kam zajít, klidně můžete napsat znova. Uveďte prosím větší města, která máte v dobré dopravní dostupnosti. Pomůžeme Vám doporučit lékaře, na kterého byste se mohl obrátit.

 

Zatím se mějte hezky a ozvěte se, pokud budete potřebovat.

S pozdravem Markéta K.

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko